Contact: Message
  • English
  • Croatian
  • French

Events

Kontempo, one of the top five in Croatia

Gotovo da nema kutka u Hrvatskoj u kojem se ne proizvode pjenušci. Od Plešivice, Zeline, Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Moslavine, Podunavlja, Istre, središnjeg dijela Dalmacije…Neke od najznačajnijih obitelji koje se bave proizvodnjom pjenušaca u Hrvatskoj šampanjske metode i sigurno zauzimaju najbolje pozicije su: Tomac, Meneghetti, Peršurić, Šember, Bibich, Cmrečnjak, Bolfan – Vinski vrh, Matošević, Puhelek – Purek i mnogi drugi ne manje značajni

Oduvijek volim pjenušava vina i jako me veseli činjenica da se u Hrvatskoj sve više i više interesa pojavljuje upravo za tim veličanstvenim mjehurićima. Promatrajući goste u restoranima i razgovarajući s kolegama ili vlasnicima istih osjeti se i velika potražnja za pjenušcima. Zadnjih je nekoliko godina u Hrvatskoj postala vrlo popularna proizvodnja pjenušaca šampanjskom -klasičnom metodom vrenja vina u boci. Pjenušci koji su proizvedeni klasičnom metodom vrenja u boci moraju odležavati na samom talogu između jedne do tri godine prije samog puštanja na tržište. Samim time u vinu se razvijaju tercijarne arome koje doprinose, između ostalog, i samoj kompleksnosti vina.

pjenusci

Mojih top pet hrvatskih pjenušaca pronađite u nastavku:

Meneghetti Classic 2013
Iz prekrasne stancije Meneghetti koja se smjestila nedaleko od Bala u Istri dolazi nam predivan pjenušac rađen šampanjskom metodom pod vodstvom glavnog enologa i talijanskog priznatog stručnjaka za vina Waltera Filiputtija. Pjenušac je rađen tradicionalnom, šampanjskom metodom od sorti grožđa chardonnayja, bijelog pinota i crnog pinota. Prilikom točenja u čaši se stvara obilna kremasta pjena. Predivne je zlatno žute boje koja vas priziva na kušanje. Na nosu je čist, kompleksan, dominira zrelo voće, prženi bademi, brioši, do izražaja kasnije dolaze i voćne note… U ustima je vrlo kremozan s jako lijepo integriranim, eksplozivnim mjehurićima. Zove na još jedan gutljaj!

Tomac Pjenušac Classic
Obitelj Tomac jedna je od najznačajnijih obitelji na našim područjima za proizvodnju izvrsnih pjenušavih vina čija se obitelj vinarstvom i vinogradarstvom bavi više od sto godina. Sjajan pjenušac koji je odležao na kvascima četiri godine rađen je od 70 % chardonnayja i 30 % starih plešivičkih sorti. Vrlo je kremozan, snažnog tijela i dugog završetka. Volim sva Tomčeva vina jer godinama održavaju kontinuitet kvalitete i nikad ne možete pogriješiti s odabirom njihovih vina.
Domaine Koquelicot Pjenušac Zero dosage
Kocquelicot je relativno novo ime na tržištu vina. Radi se o bračnom paru koji se nedavno doselio iz Francuske u Istru gdje rade vrlo zanimljiva vina, koristeći chardonnay i malvaziju istarsku. Riječ coquelicot na francuskom znači mak. Sva vina rađena su u burgundijskom stilu, a posebno me razveselio njihov pjenušac Zero dosage, (bez dosagea) koji je izuzetno rezak, gotovo na rubu kiselosti, vrlo eksplozivan i dopadljiv s lijepom dozom elegancije. U prvom planu dominiraju voćne note koje se isprepliću s tostom, bijelim cvijećem i citrusima. Predivan aperitiv.

Peršurić Misal Millenium Brut
Obitelj Peršurić nam dolazi iz Istre te njihova proizvodnja vina datira još iz davne 1990. godine. Njihov sjajan pjenušac Misal Millenium Brut kupaža je sorti grožđa malvazije, chardonnayja i pinot noira. Vrlo je elegantan, svjež i pitak. Izuzetno kompleksan i harmoničan. Servirajte ga na temperaturi od 6 do 8 ºC i poslužite ga uz morsku hranu ili kao sjajan aperitiv.

Šember Rose

Obitelj Šember nam dolazi s Plešivice i zadnjih nekoliko godina profilirala se kao izvrsna kuća koja nam predstavlja sve bolja i bolja pjenušava vina. Njihov pjenušac rađen je od sorte grožđa pinot noir, prekrasne losos ružičaste boje koja je dosta živahna. Mjehurići su vrlo ustrajni, sitni i brojni. Na nosu se osjete bogate cvjetno-voćne arome, u ustima vrlo mineralan s predivnom svježinom i lijepim dugim završetkom.

 

Ako želite naučiti sve što treba znati o vinu posjetite stranicu: www.pupitres.hr

Izvor: http://www.buro247.hr/lifestyle/ekspert/top-5-hrvatskih-pjenusaca.html

Copyright 2020 - Koquelicot.eu