Madam Jacqueline u Zagrebu Poderi Colla

Vina iz srca PiemontaOlivier Collard Picard predstavio svoje šampanjace

Krenuli su na hrvatsko tržište. Francuzi i Talijani. Nisu to serijska vina već vina za znatiželjnike koji žele kušati gotovo umjetnički rad malih vrhunskih vinarija. Predstavljanja su održana u vinoteci Borstein u Zagrebu.
Jacqueline Marovac je epidemiologinja, rođena u Rijeci, odakle je otišla još kao dijete i živjela u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD-u, u Aziji, Čileu, Africi i Francuskoj.

Olivier Ertzbischoff je umirovljeni kardiolog. Kao ljubitelj i poznavatelj dobrih francuskih, a posebno burgundskih vina, počeo je sa suprugom proizvoditi vina. Kako bi ostao liječnik ali i postao enolog sudjelovao je u berbama i radovima u podrumima poznatih burgundskih vinarija kao npr. Anne Claude Leflaive i Bachelet, a učio je i o proizvodnji biodinamičkih vina.

Bračni par Jacquelina i Olivier prije dvije godine započeli su uzbudljivu poslovnu avanturu u Hrvatskoj, pokrenuvši malu proizvodnju bijelih vina Chardonnaya i Malvazije koristeći burgundski tip vinifikacije.

Vinarija je nazvana „Domaine Koquelicot“ Domaine je tipičan francuski izraz kojim se označavaju pozicije vinograda. Koquelicot je izvedenica francuske riječi coquelicot koja znači mak. Jacqueline i Olivier vole taj cvijet, a polja makova ih okružuju, kako na jugu Francuske gdje žive, tako i u Istri koju vole i koja će možda jednog dana postati njihov dom. Smatraju da je mak jednostavan, veseo i elegantan cvijet te se nadaju da će taj duh postati dio njihovih vina.

Često putuju, a vinograd zahtjeva punu pažnju pa nemaju svoje vinograde, ali imaju kooperante te sudjeluju u rezidbi i ostalim poslovima u vinogradu. Vinogradi se nalaze u Istri u Belaju, na bijeloj zemlji (Chardonnay) i u Kosinožićima, na crvenoj zemlji (Chardonnay i Malvazija)

Vinski podrum je pod Učkom, u ladanjskom dvorcu izgrađenom u doba Austro-Ugarske. Kaštel Belaj je u vlasništvu Zorka Ivića, a Domaine Koquelicot koristi dio podruma. Hrastove bačve za sazrijevanje vina Olivier i Jacqueline dopremili su iz Burgundije (bačvarija Francois Freres). Burgundske bačve (pièce) su zapremine 228L. U Zagrebu predstavili su cuvee Santa Chiara 2013.(80% Malvazija, 20% Chardonnay), Chardonnay Epicuri 2013., Malvaziju Fugaz 2013. te vrhunski Chardonnay Belaigra 2013. Predstavljanje istarsko francuskih vina organizirala je Udruga za kulturu stola GET report.

Vinsku kuću Poderi Colla sa sjeverozapada Italije, iz srca Piemonta predstavio je Tino Colla. Predstavio je pet vina aktualnih berbi koja se trenutno nalaze na tržištu. Bila su to : Campo Romano Langhe Pinot Nero 2011, Nebbiolo d’Alba 2011, Bricco del Drago 2009, Barbaresco Roncaglie 2009 i Barolo Bussia 2009. Šampanjska kuća Collard Picard prvi puta pojavljuje se na i našem tržištu. Prezentaciju vodio je osobno vlasnik kuće Olivier Collard Picard. Kušalo se sedam šampanjaca od ponajboljeg grožđa s Grand Cru i Premier Cru položaja. Ova predstavljanja nisu ozbiljan upad stranih vina na naše tržište. Naprotiv ta boutique vina dobro su došla radi usporedbe s našom proizvodnjom a uskoro će se cijene stranih i domaćih vina izjednačiti.

Bog je stvorio samo vodu a čovjek vino. (Victor Hugo 1802.-1885.)