Domaine Koquelicot, Belaigra 2013

Poželite li popiti hrvatsko, u drvetu odnjegovano, bijelo vino, morati ćete kao prvo poznavati tko su ti malobrojni vinari koji su se odlučili na korak dalje, kojim „instant“ zadovoljstvu (i zaradi od) mladog vina dodaju odležanu vrijednost.

A želite li ipak stepenicu više i tražite li „ono nešto“ od vina, ubrzo ćete shvatiti da ti malobrojni postaju još malobrojniji pojedinci koji su u hrvatskoj suvremenoj vinskoj povijesti uspjeli isprofilirati vlastiti brend, a koji teško da mogu zadovoljiti ozbiljnije potrebe, nadamo se uskoro oporavljenog, domaćeg tržišta. Stoga niti ne čudi da je za probrane primjerke često potrebno izdvojiti i preko 150 kn, što za posebnu prigodu i posebno vino ne mora biti previše, ali lijepo je na raspolaganju imati i neko prigodno bijelo vino za hladnije dane, za pratnju uz kakvo toplo riblje jelo „na žlicu“.

Belaigra iz 2013., nove istarske vinarije s burgundskom filozofijom, mješavina vina od Chardonnaya s bijele i crvene zemlje, svojevrsni trans istarski assemblage, odležao 10 mjeseci u malim bačvicama mogao bi biti jedno od takvih vina, koje uz ostatak palete sa sličnom stilistikom, efektno širi istarsku bijelu priču.

Kristalno bistro, zlatno žuto s bogatijim i tamnijim rubovima, primjetne dubine. Na nosu je svježe i gusto gdje se početno oštrije kvaščano-sirne arome povlače u drugi plan i ustupaju mjesto kremenu i dimu, sa herbalno-citrusnim ostatkom profila, sve lagano ciljano „načeto“ s utjecajem kisika tijekom odležavanja.

Gutljaj, umjereno mekan, s određenom napetošću prema kraju, pikantan i svjež s reskim kiselinama koje daju čvršću strukturu, uz jedva primjetnu slast (voće ili lagani ostatak sladora?) na srednjem nepcu, da bi se gutljaj niz grlo slio ostavljajući dugotrajni kvaščani potpis. Dominatni utjecaj drveta je još uvijek u prvom planu i svakako preporučamo ostaviti butelje u miru podruma još 3-6 mjeseci kada bi se svi elementi mogli povezati u novoj dimenziji.

Prije svega treba biti svjestan činjenice da se Belaigra pokazuje u nešto drugačijem svjetlu u odnosu uobičajenu vanilijsko-voćnu interpretaciju barrique Chardonnaya, kojom bi mnogi mogli biti iznenađeni, na prvu i sumnjičavi prema ovom vinu, ali koje svojom čistoćom mirisa i okusa te potentnošću zaslužuje praćenje etikete kroz buduće berbe. Ipak je riječ o prvom predstavljanju vina i vinarije.